Workshop se světovými odborníky na filmovou hudbu a festivaly evropské značky EFFE

Stali jsme se hrdými partnery jednoho z pravidelných workshopů Soundsgate. Vedle hollywoodského hosta Eliy Cmirala dorazil také režisér Jiří Vejdělek nebo držitel Českého lva Petr Wajsar. Program večera završilo slavnostní předávání evropských ocenění EFFE významným českým festivalům.

V pořadí již 5. Soundsgate workshop, tentokrát s podtitulem „Filmová hudba“, nabídl 29. září v pražském Operu praktickou a diskusní část. Už od dopoledních hodin měli hudební skladatelé možnost konzultovat své vlastní práce například s hvězdným filmovým skladatelem Eliou Cmiralem, dověděli se spoustu zajímavostí o produkci popové hudby v Británii a o své zkušenosti s nahráváním a technikou se podělili také absolvent Berklee Tomáš Živor a držitel Českého lva za hudbu k filmu Hastrman Petr Wajsar.

Do jaké míry ovlivňuje hudba efekt audiovizuálního díla? Jakou cestou by se měla ubírat česká filmová hudba a hudba v audiovizi? Tato témata společně otevřeli skladatel Elia Cmiral, režisér Jiří Vejdělek (Ženy v pokušení, Muži v naději) a scénárista a režisér Benjamin Tuček
(Prezident Blaník, Děvčátko) ve společné velmi zajímavé panelové diskusi pod vedením Alexandra Smutného.

Na workshop a diskusi poté navázal slavnostní večer, na kterém 26 českých festivalů obdrželo evropské ocenění EFFE 2019-2020 – evropskou značku kvality, kterou jednou za dva roky uděluje Evropská festivalová asociace za podpory Evropské komise a Evropskéh parlamentu. Mezi oceněnými byly například festivaly Pražské jaro, Khamoro, Tanec Praha, Letní Letná, Cirkulum, Meeting Brno, Malá inventura, Festival outdoorových filmů, Theatrum Kuks, KoresponDance, Divadelní Flora a řada dalších.
Večer byl iniciován oficiálním českým EFFE Hubem, kterým je nyní organizace Culture Matters. Její ředitelka Tereza Raabová upřesnila, že Evropská festivalová asociace letos udělila značku kvality EFFE 2019-2020 asi 760 festivalům ze 45 zemí, z toho šestadvaceti festivalům z ČR.

Dále z těchto festivalů vybírá mezinárodní porota výjimečné inspirativní festivaly, jež získávají nejvyšší ocenění EFFE Award. Vítězové byli vyhlášeni tento týden v Bruselu, mezi 24 laureátů na toto nejvyšší ocenění se dostaly i dva české festivaly – Pražské jaro a Khamoro.

„EFFE Label je obrovským oceněním naší práce a je pro nás velikou ctí stát se jejími držiteli. Jedním z kritérií pro udělení ocenění EFFE je i podpora mezikulturního dialogu a právě ten je hlavním smyslem festivalu Khamoro, který pořádáme již 21 let. Věříme, že právě hudba může být tím nejlepším nástrojem, který přispívá k porozumění mezi národy,“ říká ředitelka festivalu Khamoro Jelena Silajdžić. „Nesmírně si vážíme tohoto ocenění, díky kterému jsme se ocitli v prestižní společnosti kupříkladu slavného londýnského festivalu BBC Proms, s nímž sdílíme vizi pestře koncipované dramaturgie,“ uvedl ředitel Pražského jara Roman Bělor.

Večer, pod vedením Culture Matters (českého koordinátora značky EFFE) a Soundsgate, moderoval Justin Svoboda a slavnostní ocenění zpestřili hudebním vystoupením písničkářka Kateřina Marie Tichá a zpěvák Thom Artway.

Za podporu akce děkujeme partnerům: Intergram, SAI – Svaz autorů a interpretů, Asociace dramaturgů v audiovizi, Sennheiser, Panter, Music Academy Prague, Opero, Native Instruments, Culture Matters.