Oslavili jsme 30. výročí v pražském klubu JOE

Slavnostního jubilejního 30. sněmu se zúčastnily významné osobnosti české umělecké hudební scény. Petr Janda, Michal Prokop, Michal Horáček, Petr Kocman, ale také ředitel společnosti Intergram Ludvík Bohman, předseda představenstva OSA Roman Strejček, ředitelka Nadace Život umělce Dagmar Hrnčířová. Spisovatelka Helena Rytířové zakládající člen SAI Mikoláš Chadima, zpěvačka Marta Elefteriadu, textařka Hana Sorrosová, skladatel Petr Hanig, předseda kontrolní komise Cyril Jeníček a dlouholetý předseda svazu, hudební skladatel Jiří Vondráček.

30 l

V průběhu večera se vystřídalo na pódiu několik interpretů a kapel, které jsou spjaty s akcemi spolupořádaných SAI; Yellow Sisters, Louka Band, kytarista Adam Pavlíček, Petr Kocman, Tchejchan, nebo Vítek Fiala se svým jazzovým triem. Všichni vytvořili báječnou atmosféru celého večera.

Ve video sestřizích byly představeny ukázky práce, kterou SAI v poslední době dělá a která má velký význam pro podporu domácí tvorby. Festivaly (Sázava fest, Porta, Kytara napříč žánry), rozhlasové hitparády (Česká 12 Folkparáda na CRO), nebo Karavana na Country rádiu), ukázky z  TV pořadů Hydepark na Óčku, nebo festivalu Evropa HIT.cz, a také soutěže Šance Muzikus a Kytarová soutěž SAI.

U samotného zrodu SAI, který vznikl v roce 1989 jako opozice socialistického Svazu skladatelů, stáli Michael Kocáb, Zdeněk Rytíř, Ladislav Kantor, Michal Horáček, Michal Prokop, Luboš Andršt, Antonín Matzner a řada dalších.

Michal Prokop zavzpomínal na začátky a připomněl, že hlavním cílem bylo tehdy společensky chránit práva autorů a interpretů a dodal: „Jsem rád, že v tom směru pokračuje i současný SAI.“ Také Aleš Opekar  zavzpomínal na důležité milníky profesního svazu a připomněl další jména hudebníků a textařů, kteří u zrodu SAI stáli. Současný stav zhodnotili na pódiu i Ludvík Bohman a Roman Strejček, kteří od průvodce večera Dušana Bitaly dostali otázky na tělo, týkající se současného stavu české hudby a ochrany duševního vlastnictví.

O činnosti svazu i podpoře domácího hudebního prostředí promluvili i současní členové rady. Daniel Andel v krátkosti vysvětlil fungování SAI na festivalech, kde na akustických scénách mají příležitost začínající kapely například ze soutěže Šance Muzikus. Jakub Nový se dotknul dalších aktivit SAI při spolupráci s různými organizacemi a Stanislav Barek přiblížil fungování festivalu Kytara napříč žánry a její odnože Kytarová soutěž SAI, která je zaměřená na populární kytarovou tvorbu mimo klasiku.

Předseda Jiří Vondráček zhodnotil rámcově činnost SAI, poděkoval všem za účast, členům rady za vynikající spolupráci a představil i další cíle svazu, což je především podpora tuzemské tvorby a ochrana duševního vlastnictví.

Další fotky z akce najdete na našem Facebooku SAI – Svaz autorů a interpretů